2013. július 21., vasárnap

Nezde-Alman-tető

Szombaton rendezte túraszövetségünk, a Szent Kristóf Természetjáró Egyesület, a Fejérkőtől-Tündérvölgyig Teljesítménytúrához tartozó, Szamárkő-Fejérkő-Szántód Teljesítménytúrát, melyen pontőrként vettem részt.
50-25-10-5 km-n lehetett nevezni, mi Márti túratársammal a nezdei ellenőrzőpontot kaptuk, köszönjük Ica, gyönyörű helyen lehettünk!
Az ellenőrzőpont, egy csodálatos panorámával megáldott dombtetőn, az Alman-tetőn volt.



Alman-tető, Somogyország legmagasabb pontja, a maga 316 méterével.
Jó, tudom vannak Hazánknak ennél sokkal magasabb pontjai, de mi somogyiak, ezzel a magassággal büszkélkedhetünk. A kilátás pedig minden nehézséget megér, ami a feljutást illeti.


A dombtetőn pillangók sokasága repkedett körülöttünk, hihetetlenül barátságosan hol rajtunk, hol a papíron pihentek.








A környékbeli települések, Nezde, Szólád, Teleki, Kötcse, amik a közvetlen közelben, csendes, nyugalmat, békét ígérő kis települések, igazi kis gyöngyszemként, észrevétlenül bújnak meg a dombok között.
A települések híresek boraikról és a szóládi löszpincék Európa díjasak!






Az Alman-tető közvetlen szomszédságában, csodaszép szoborparkot találunk, a Kupa-Koppány Emlékparkot.
Az Emlékpark, "Szkíta-Golgota" kegyhely, búcsújáróhely jellegű hely, szobrai, melyet 8-9 év alatt formáltak meg, a következők: 

Attila szobra, Csaba királyfi székely kapuja, Baján kagán köve, Magyar táltos szobra, Koppány szobra, Babba Mária szobra, Veronika harangláb, Kettős kereszt.

A helynek gyógyító energiái is vannak, a legenda szerint, idejártak gyógyulni az öregek és állítólag a legelő állatok is meggyógyultak, bizonyos területen.
A másik legenda szerint Koppány (Kupa) Vezér is itt van eltemetve.

Akár igazak a legendák, akár nem, a hely szépsége vitathatatlan, már a látványtól is jobb kedve lesz az emberlányának, hisz a Balaton látképe, innen fentről nézve lenyűgöző.

A közelben lévő Somogyváron szintén emlékparkot hoztak létre, melyről az alábbi linken olvashattok.
Kupavár 







 

(A fotók minőségéért, elnézést, de csak mobillal tudtam fényképezni.)

A Szoborpark feltétlenül megér egy kis sétát, na jó kis túrát, annyira szép és igen,  jobban érzi magát mindenki, ha kis sétát tesz ezen a helyen!


A szoborpark után, ha a dombról ereszkedünk lefelé, találunk egy kb.100 éves szelídgesztenye fát, ami nem honos errefelé, mégis itt áll sok-sok éve. Talán nem véletlenül! Talán pont a gyógyító helyet jelöli? :)

 


Rengeteg, gyönyörű, eldugott helyet találhatunk, közvetlen közelünkben, csak fel kell fedezni, így fogjuk kézen a Kedvesünket, a Családunkat, Barátainkat és fedezd fel a lakóhelyünk környékét!

Közben ne felejtsük el, a környezetre vigyázni kell, nem rongálni, óvjuk, hogy az utánunk jövők is gyönyörködni tudjanak benne!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése